Millî Eğitim Bakanlığı, il müdürleri için yaptığı toplantılarda çeşitli alanlarda konuşmacılar getirirdi. Bunların bazıları zevahiri kurtarırken, bazıları ise istifade ettiğimiz şahıslar olurdu. Getirilen konuşmacılar içinde en çok faydalandıklarımdan birisi Sanko Holdingin sahibi Abdulkadir Konukoğlu olmuştu. Bir diğeri de bu makalenin konusunu teşkil eden, ezber bozan konuşmalar yapan Prof. Dr. İsmail Aydoğan olmuştu. Devamını Oku…
Eğitimin Türkçesi’ni yazmış Prof. İsmail Aydoğan. Bir solukta okunabilecek oldukça faydalı bir kitap. Tanzimat’tan beri eğitimde Batı’yı kopyaladığımızı, kendimize has bir eğitim sistemi geliştirmediğimizi anlatmış. Yerli Bir Eğitim Sistemi öneriyor. “İdealist insan” yetiştirmek gerektiğini vurgulayan Prof. Aydoğan, idealist insanda bulunması gereken nitelikleri belirleyip, ona göre bir eğitim sistemi kurgulamak gerektiğini anlatmış. Devamını Oku…
Yeni Şafak Gazetesi Resmî Sitesinin 15.10.2019 Tarihli “Eğitime Yerli Bakış” Başlıklı Yazısı
Prof. Dr. İsmail Aydoğan’ın Pegem Akademi Yayıncılık’tan çıkan “Eğitimin Türkçesi” adlı kitabını başta Millî Eğitim Bakanı olmak üzere, tüm eğitim camiasının, anne-babaların ve öğrencilerin okumaları gerektiğini hemen belirtelim. Prof. Dr. İsmail Aydoğan, Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi. Eğitim sistemimiz üzerine ilk kez yerli bir bakışla kafa yoran, önemli çözümler ortaya koyan, öneren bir hoca ve akademisyendir. Devamını Oku…
Prof. Aydoğan diyor ki: “Türkiye, Osmanlı’nın son dönemlerinden beri yüzünü ve gönlünü Batı’ya dönmüş, oraya meftun, her türlü miyarını orası belirlemiş. Bu anlamda Türkiye eğitim-öğretim tarihi bunalımlar tarihidir. Şurası bir gerçek ki şimdiki Türk eğitim sisteminde ne Türkiye var ne eğitim var, ne de sistem var. Eğitim sistemi ciddi bir kimlik bunalımında.” (s.47). Devamını Oku…
Prof. İsmail Aydoğan, EĞİTİMİN KİMLİK ARAYIŞI isimli her eğitimcinin okuması gereken ve üstüne kafa yorması gereken bir eser kaleme almış. Eğitimin kimliğini kaybettiğini söylüyor; eğitime ruh verecek “ahlak eğitiminin benimsenmesi ve önemsenmesi” gerektiğini anlatıyor ve eğitim sisteminin yeniden inşa edilmesi gerektiğini savunuyor. Devamını Oku…
Haber 7 Web Sitesinin 15.11.2021 Tarihli “Bir Dava Adamı Nurettin Topçu” Başlıklı Yazısı
Prof. Dr. İsmail Aydoğan “Bir Dava Adamı/Nurettin Topçu” kitabında şöyle der: “Topçu kelimenin tam anlamıyla Müslüman bir insandır. Onun hareket savaşı, ruhun içindeki aklın, aklın içindeki vicdanın, vicdanın sesi olan aşkın haykırılmasıdır.” Dr. İsmail Aydoğan, “Bir Dava Adamı/Nurettin Topçu” adlı kitabında şu ifadeleri kullanır: Devamını Oku…
Yeni Şafak Resmî Sitesinin 15.11.2021 Tarihli “Harekette Bereket Var” Başlıklı Yazısı
Prof. Dr. İsmail Aydoğan, “Nurettin Topçu, kelimenin tam anlamıyla Müslüman bir insandır. Ne tarihin kulvarında zedelenerek gelen istismar edilmiş din algısına, ne de yeniçağın yaldızlı söylemlerine kapılan bir insandır. Onun hareket savaşı, ruhun içindeki aklın, aklın içindeki vicdanın, vicdanın sesi olan aşkın haykırılmasıdır.” Devamını Oku…
Mustafa Özcan’ın 30.04.2022 Tarihli “İlmin Merkezine Seyahat!” Başlıklı Yazısı
Prof. Dr. İsmail Aydoğan’ın ‘Eğitimde matematiğin tahakkümü’ başlıklı yazısı bana bunları çağrıştırdı. Batılılaşma ile birlikte asırların kompleksi ile matematiği ilimlerin şaheseri yapmıştır. Bununla birlikte asırların kompleksi bizi bir yerlere taşıyamamıştır. Matematik kompleksimiz haline gelmiş ama asırlar boyu bir arpa boyu yol kat edemedik. Yerimizde sayıyoruz. İlgili satırlarında İsmail Aydoğan bunun tahlili yaparak şöyle diyor: Devamını Oku…